Serveis Centrals. 1998
Ofercat
L’Ofercat estudia l’oferta de llengua catalana d’una població, concretament en els àmbits de l’Administració pública, el sector socioeconòmic, la societat i l’oci, els mitjans de comunicació, la sanitat i l’educació. És un instrument molt valuós per al disseny de les polítiques lingüístiques que duen a terme les diferents institucions implicades en aquest procés, sobretot els centres de normalització lingüística, que obtenen així dades específiques del territori on treballen. A partir de l’observació exhaustiva de la retolació, les comunicacions escrites i la llengua oral d’identificació (és a dir, la llengua amb què es respon al telèfon) i la llengua oral d’adequació (o sigui, la llengua amb què es respon a una sol·licitud telefònica feta en català), l’Ofercat avalua l’oferta lingüística present en els diversos serveis públics o privats que, en un determinat municipi, reben les persones que hi viuen.
Amb les dades d’oferta lingüística dels municipis s’elabora l’índex Ofercat que, mitjançant un barem d’entre 0 i 100 punts, proporciona una dada resum de l’oferta de català en una ciutat i àmbit.
L’Ofercat es va aplicar per primer cop durant els anys 1998 i 1999 a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet. L’any 1999 va rebre un accèssit del premi Badia i Margarit de recerca empírica sociolingüística i se’n va fer una presentació a Bilbao en la VII Conferència Internacional de Llengües Minoritàries.
Posteriorment, es va valorar l’interès que podia tenir com a eina informàtica adaptable a diversos territoris i poblacions i es va decidir fer-ne una aplicació informàtica en la línia de l’Indexplà, que oferís uns resultats que es traduïssin en uns indicadors i un índex global, i que es poguessin resumir en uns gràfics comparables entre territoris i al llarg del temps, per sectors i per factors.
Amb aquesta finalitat, l’any 2000 es crea la Comissió Ofercat, constituïda per membres del Consorci per a la Normalització Lingüística i de l’Institut de Sociolingüística Catalana (ISC) de la Direcció General de Política Lingüística, que treballa en el desenvolupament de l’eina, de l’aplicació informàtica i dels manuals d’ús.
Més informació:
Ofercat: indicadors de l'oferta de català. Un instrument al servei de la planificació lingüístic
Noves SL.: Revista de sociolingüística, núm. 2 (estiu), 2003
Ofercat 2001-2006: Oferta lingüística en quinze ciutats de Catalunya
Article Llengua i ús, núm. 41.
Veure imatge (JPEG, 19,80KB)