Antoni Solà Bohigas (alcalde de Santa Coloma de Farners i president del Consell de Centre del CNL de Girona)


Si aquest fos un país normal, no estaríem parlant del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest Consorci sorgeix a partir de la necessitat de recuperar el temps perdut durant l'època franquista, quan l'ensenyament del català estava prohibit.

El CPNL és el fruit de la voluntat d'un poble que ha lluitat durant gairebé 300 anys per mantenir la identitat, o sigui la llengua i la cultura.

El 1714 vam perdre les llibertats però no vam perdre la dignitat ni la identitat. La llengua és la màxima expressió de la nostra cultura, per això ha estat tan important mantenir el seu ús social i que sigui la llengua de l'escola.

El CPNL ha contribuït d'una manera decisiva a facilitar l'aprenentatge del català a les generacions de catalans que no van tenir l'oportunitat d'aprendre'l a l'escola. També ha servit per facilitar l'ús del català als castellanoparlants que portaven anys a Catalunya però que no l'utilitzatven.

Finalment, ha facilitat la integració de la immigració, principalment africana, sudamericana i de l'Europa de l'Est, que aquests darrers anys ha triat Catalunya com a país per desenvolupar el seu projecte vital.

El CPNL ha fet molt bona feina i la prova evident és que al llarg d'aquests 25 anys han passat més d'un milió d'alumnes per les seves aules per tal de millorar el català o per iniciar-se en l'ús de la llengua del país que els ha acollit. Ha estat una gran aportació a la cohesió social.

Cal felicitar a la Generalitat, als ajuntaments i a la Diputació de Girona per haver Creat el CPNL i pels 25 anys de feina ben feta.

També cal felicitar als professors/es pel bon mestratge i als alumnes per l'interès i l'esforç. I ara ... a continuar treballant amb la mateixa il·lusió perquè el català sigui cada dia més present en la nostra vida quotidiana.

Felicitats!!!

Font: CNL de Girona