Carme Renedo i Puig (cap del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona)


Em diuen que fa 25 anys de la creació del CNL i em demanen què en penso.

El primer que se m'acut és que 25 anys són molts. M'adono immediatament que 25 anys, per a una llengua, no són gaire res. Tot és qüestió de perspectiva. Ara, això sí -em dic en aquesta conversa encetada amb mi mateixa- quins 25 anys, venint d'on veníem!

El català ha superat el clos domèstic i ha ocupat l'espai social i institucional. L'hem normalitzat. "Normalitzat"? Sí, i tant!. I m'adono que el terme és molt ben trobat. Hem normalitzat el seu ús i l'hem estès al camp de l'empresa, de l'educació, la investigació, el comerç...Avui no fa estrany (és normal) el català en qualsevol dels àmbits de relació. I n'hem normalitzat també els registres, l'ortografia, la gramàtica.

En els dos aspectes, el CNL ha estat un dels millors i més refinatsinstruments. El CNL ha estat durant aquests anys fent feina discreta, extensiva, inclusiva, seriosa i fent honor al seu nom.

I com sempre, més enllà de les sigles, el CNL són les persones que hi treballen: bons professionals, compromesos amb la feina, arriats, engrescats i engrescadors. Són just el que es mereix aquest poble perseverant, alegre, combatiu i avui, unit.

CNL 25 anys. Molta feina feta i molta per fer. Per molts anys!

Font: CNL de Girona