Carles Puigdemont i Casamajó (alcalde de Girona)


És una bona notícia que el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) celebri enguany el 25è aniversari, i que l’Ajuntament de Girona n’hagi estat membre des d’un primer moment.

Amb 25 anys s’ha fet molta feina. Segur que tothom té presents algunes de les campanyes de sensibilització i foment del català que s’han fet al llarg d’aquests anys en diversos àmbits, o els programes com el “Voluntariat per la llengua”, que han evidenciat que el CPNL ha sabut adaptar-se als nous reptes que se’ns han anat presentant, com el fet migratori i la necessitat d’oferir un bon acolliment lingüístic.

Cal donar l’enhorabona per la feina feta a tot el personal que al llarg d’aquests 25 anys ha estat vinculat i implicat d’una manera o altra al Consorci per a la Normalització Lingüística a la ciutat de Girona i arreu del país. Segur que comparteixen aquesta celebració els milers de ciutadans que han pogut aprendre o millorar el seu català gràcies als centenars de cursos que el CPNL ha ofert, any rere any, en diversos equipaments de la ciutat.

A Girona hem tingut la sort també de tenir defensors de la llengua com en Modest Prats o en Francesc Ferrer i Gironès que, d’acord amb les institucions, les entitats i la ciutadania, han fet de Girona una de les ciutats capdavanteres en la promoció de l’ús de la llengua. Un exemple n’és la campanya de catalanització de les atraccions de les Fires de Sant Narcís, on la presència del català era gairebé nul·la, i aquests darrers anys s’ha anat obrint pas amb molta dignitat.

Malgrat la sensació que a Girona es pot viure plenament en català, el cert és que en molts àmbits encara hi ha molt camp per córrer, com el cinema, la justícia, l’etiquetatge per citar-ne alguns exemples. I, fins i tot, en aquells àmbits on sembla que ja ho tenim tot resolt, segur que sempre podem millorar i treballar per assolir l’excel·lència. Així doncs, de la mateixa manera que garantim l’ús del català, també n’hem de garantir la qualitat i genuïnitat. El servei de revisió i d’assessorament del CPNL és una molt bona eina a l’abast de tothom que vulgui fer les coses ben fetes.

Cal que celebrem aquests 25 anys amb l’empenta i l’entusiasme del primer dia perquè, com deia Pompeu Fabra, cal no abandonar mai la tasca ni l’esperança. 

Font: CNL de Girona