Montserrat Capdevila (Diputada al Parlament de Catalunya)


25 anys del CPNL, un instrument per a la cohesió social

Fa vint-i-cinc anys, el 1989, va néixer el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb la complicitat de la Generalitat de Catalunya, 81 ajuntaments i 37 consells comarcals. Durant aquests anys els centres de normalització lingüística locals, amb gran capil•laritat, han fet una gran tasca i han arribat al màxim de racons de Catalunya per fer créixer el coneixement i l’ús social del català, tot fent de la llengua una eina de cohesió social.

Durant el 2014 hem celebrat el 25 aniversari del CPNL. He tingut l’honor de formar-ne part 14 com a membre del Consell d’administració i del Consell de Centre de Sabadell. Tot un honor que m’ha permès conèixer a fons un instrument al servei dels ciutadans, de la cohesió social i del coneixement i ús de la llengua catalana, i treballar intensament per a la seva implantació i creixement.

El treball del CPNL és ara més necessari que mai. Cal, però, adequar-lo a les noves realitats i necessitats del país, i no ho pot fer el CPNL sol. Els ajuntaments s’han fet corresponsables de les polítiques lingüístiques que són competència de la Generalitat i ho han de continuar fent. Per això, cal que la Generalitat el financi adequadament per continuar desenvolupant-les d’acord amb les diferents realitats i necessitats del territori.

Volem un país on tothom que hi visqui entengui i parli català i castellà, com a mínim, i d’altres llengües, perquè a les ciutats ens hi hem de poder entendre tots, i hem de poder conèixer més llengües internacionals per ser competitius i tenir més oportunitats.

En aquest camí, el CPNL hi té un paper fonamental i molts reptes per als propers 25 anys: liderar l’impuls de la llengua catalana en tots els àmbits i continuar apostant-hi com a eina de proximitat donada la seva configuració i el paper clau que hi juguen i hi han de continuar jugant els ajuntaments.

Moltes felicitats!

Font: CNL de Sabadell